Sisupartio

 

SISUPARTIO

 

                                                      Kuva Markus Perho

MITÄ JA KENELLE

Sisupartio on erityistä tukea tarvitseville partiolaisillekohdennettua toimintaa, jonka idea on partioliikkeen perustajan, Robert Baden-Powellin ajoilta.  Henkilöitä, jotka tarvitsevat erityistä tukea vamman, pitkäaikaissairauden tai muun ominaisuuden takia, kutsutaan partiossa sisupartiolaisiksi.

Sisupartiolaisia on kaikkialla maailmassa. Suomessa on noin 900 sisupartiolaista (vuonna 2020). Toimintaa on yli 60 lippukunnassa.

Esimerkiksi vamman aiheuttamat rajoitteet tai erityisominaisuudet liikkumisessa, kyvyissä kuulla, nähdä tai muuten havainnoida ympäristöä sekä kyvyssä ymmärtää kirjallisia tai sanallisia ohjeita, eivät yleensä ole este partioharrastukselle. Toimintaa pyritään soveltamaan jokaiselle sopivaksi mahdollisuuksien mukaan

SISUPARTION MERKISSÄ ON SAMMAKKO

Sisupartion merkki on kansainvälinen. Siinä on jalussolmu kuvaamassa paksumman köyden ja ohuemman köyden yhdessä muodostamaa vahvaa solmua. Jalussolmun keskellä on sisukkuudesta kertova sammakko. Sisutarina kertoo, kuinka kaksi sammakkoa tipahtivat kerma-astiaan. Toinen sammakoista koki nesteen oudoksi uida, luovutti ja hukkui. Toinen sammakko räpiköi, räpiköi ja räpiköi kunnes kerma muuttui voiksi, jonka päältä sammakko pääsi hyppäämään pois astiasta ja pelastui.

 

JOHTAJAT JA KOKOONTUMISPAIKAT

Sisupartion johtajat ovat vapaaehtoisia aikuisia, joilla on vaihtelevaa osaamista ja kokemusta erityistä tukea tarvitsevien kanssa toimimisesta. Sisupartioryhmissä johtajia on usein ei-sisuryhmää enemmän. Suomen Partiolaiset tarjoaa koulutusta ja ohjeistusta ryhmien vetäjille. Tarjolla on erilaista tukimateriaalia toiminnan tueksi.

Partiolaisten vakinaisia kokoontumispaikkoja kutsutaan koloiksi. Niittykärppien Kotikolo paloi 23.8.2022. Korvaavina tiloina toimivat tällä hetkellä nuorisonurkka seurakuntatalolla sekä Koti-Pietilä.
Partiokämpälle pääsee autolla ja siellä on luiskat pyörätuolilla kulkeville.

 

HAUSKAA TOIMINTAA OMIEN KYKYJEN MUKAAN

Partiossa leikitään, nauretaan, tutustutaan uusiin kavereihin ja opitaan paljon uutta. Sisupartiolaiset tekevät partiossa samoja asioita kuin kaikki muutkin, mutta tekemistä sovelletaan jokaisen omien tarpeiden ja kykyjen mukaan. Partio-ohjelma on jaettu ikäkausiin, joita ovat esimerkiksi 7-10-vuotiaat sudenpennut ja 12-15 tarpojat. Ryhmän aikuiset päättävät, minkä ikäkauden ohjelmaa sisuryhmässä sovelletaan. Partiossa on mahdollisuus ylittää itsensä yhdessä kavereiden kanssa.

Partiomaiset asiat kuten ryhmän nimi, viiri ja huuto tekevät ryhmästä partioryhmän.  Kokoontumisia kutsutaan kokouksiksi tai koloilloiksi. Niissä on joka kerta samat alku- ja loppumenot. Toimintana voi olla esimerkiksi retki kolon pihalle,  teenkeitto trangialla, pelit, laulut ja leikit. Elämys syntyy pienestä!

 

NIITTYKÄRPÄT

Jos lapsi tai nuori tarvitsee erityistä tukea esimerkiksi pitkäaikaissairauden, aisti- tai liikuntavamman takia, kannattaa olla yhteydessä ohjelmajohtajaan (kaisa.maalo@niittykarpat.fi). Etsimme yhdessä sopivan ryhmän.

Muille peruskouluikäisille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille Eräpartiolippukunta Limingan Niittykärpät tarjoaa omaa sisupartiotoimintaa. Ryhmän nimi on Nallekarhut ja sen jäsenillä  on  kokoontumisissa oma huoltaja mukana. Yhtenä johtajana toimii Kaisa Maalo, joka vastaa mielellään kysymyksiin (kaisa.maalo@gmail.com).

Toiminnasta tiedotetaan Niittykärppien kotisivuilla https://niittykarpat.fi/toimintaa/ikakaudet/sisupartio/

 

Nallekarhut

Kokoontuvat parillisten viikkojen tiistaisin klo 17.45-18.45 Koti-Pietilässä (Rantatie 3, 91900 Liminka). Aika ja paikka saattavat vaihdella. Siksi kannattaa olla yhteydessä johtajiin.
Johtajina toimivat:
Kaisa Maalo (kaisa.maalo@gmail.com, 050-3588 437)
Ismo Rönkkö
Heidi Raappana (heidi.susanna.r@gmail.com)
(Päivitetty 11.9.2023)

KALENTERI SISUPARTIOLAISILLE

joulu
6
ke
Itsenäisyyspäivä 2023 @ Seurakuntatalo
joulu 6 @ 08:30 – 11:30

Itsenäisyyspäivää vietetään jälleen perinteisellä kulkueella seurakuntatalolta kirkkoon ja lupauksenannolla kirkossa.  Poiketen edellisistä itsenäisyyspäivistä, partiolaisilla on kunnia hoitaa kirkonmenojen jälkeen seppeleenlasku sankarihaudoille.

Lippukunta kokoontuu seurakuntatalolle klo 8.30. Nostetaan lippu, jaetaan huomionosoituksia ja siirrytään kulkuemuotoon.

Siirtyminen kirkkoon kulkueena klo 9.20.

Ohjeet ja tehtävät löytyy täältä: itsenäisyyspäivä_2023

Jos et pääse hoitamaan tehtävää, ole yhteydessä Jukkikseen viimeistään viikkoa ennen Itsenäisyyspäivää.

Lupauksenanto- ja seppeleenlaskuharjoitukset kirkossa torstaina 30.11. kello 17.30

Ohjeet sankirihaudoilla toimimiseen löytyy täältä: KUNNIAKÄYNTI SANKARIHAUDOILLA 23