Partio-ohjelmasovellus Kompassi

Tästä Kompassiin

Kompassi on selaimella käytettävä kännykkäsovellus. Sitä käytetään partio-ohjelmassa etenemisen seuraamiseen. Partiolainen voi merkitä Kompassiin, minkä aktiviteetin on tehnyt ja merkintä menee ryhmänjohtajalle hyväksyttäväksi. Aktiviteetteja voi merkitä myös aloitetuiksi ja suosikeiksi.

Partion ikäkausiohjelma koostuu aktiviteeteista eli tekemisestä ja aktiviteettikokonaisuuksista, joista kertovia merkkejä voi ommella partiopaitaan. Sudenpennut tekevät jälkiä, seikkailijat ilmansuuntia, tarpojat tarppoja, samoajat taskuja ja vaeltajat rasteja.

Kompassin käyttö

Kuvalliset ohjeet Kompassin käyttöön

Kompassi toimii mobiililaitteiden ja tietokoneiden selaimilla, mutta siinä on tiettyjä sovellusmaisia piirteitä. Kompassin voi esimerkiksi asentaa kuvakkeena puhelimen kotivalikkoon. IT-kielellä Kompassi on on PWA-sovellus (Progressive Web App).

Niittykärpissä osa ryhmistä on siirtynyt käyttämään Kompassia, osa ei. Kunkin ryhmän johtaja päättää, kirjaako aktiviteetteja jokainen itse vai ryhmänjohtaja (akela, sampo, vartionjohtaja tai luotsi). Kompassi sopii ryhmän käyttöön, vaikka kaikilla ryhmän jäsenillä ei olisikaan omaa puhelinta mukana partiokokouksissa. Ryhmänjohtaja auttaa tarvittaessa partiolaisia ja huoltajia Kompassin käytössä.

Huom! Jotta partiolainen pääsee itse merkitsemään aktiviteetit Kompassiin, hänen tulee kirjautua PartioID:llä eli “Kuksa-tunnuksella“. PartioID:n käyttö vaatii, että Kuksaan on merkitty henkilölle sähköpostiosoite. Jos nuoremmilla partiolaisilla ei vielä ole omaa sähköpostiosoitetta käytössä, voi PartioID:n luoda esimerkiksi huoltajan toisella sähköpostiosoitteella. Sähköpostiosoite ei kuitenkaan voi olla sama, jota huoltaja käyttää huoltajatunnuksessa.

Lisätietoa ryhmänjohtajille

Kompassin käyttö perustuu ryhmien tietoihin, jotka tulevat Kompassiin Kuksan kautta. On siis tärkeää tarkistaa, että Kuksaan on merkitty ryhmänjohtajat ja jäsenet oikein.  Kuksaa käytetään jatkossakin mm. jäsentietojen, ryhmien tietojen ja tapahtumien hallintaan.

Vuoden 2022 alusta lähtien aktiviteetit merkitään pelkästään Kompassiin; Kompassista ei  siirry aktiviteettimerkintöjä Kuksaan päin. Jo Kuksaan merkittyjä aktiviteetteja ei tarvitse erikseen kirjata uudestaan Kompassiin.

Toistaiseksi vain kunkin ryhmän johtaja voi merkata aktiviteetteja Kompassiin. Ikäkausiosastonjohtaja tai tapahtumanjohtaja ei valitettavasti siis vielä voi merkata esim. yhteisellä retkellä tehtyä merkkiä kaikille osallistujille. Toivommekin tapahtumanjohtajien, ikäkausiosastonjohtajien ja ryhmänjohtajien tekevän yhteistyötä, jotta pysymme kärryillä, kuka on saanut minkäkin merkin.

 Niittykärppien ikäkausiosastojen vastuulla on varmistaa, että kaikki vuoden aikana tehdyt aktiviteetit ja aktiviteettikokonaisuudet on kirjattu Kompassiin. Suomen Partiolaisten vuosiselosteen pohjana käytetään Kompassiin merkittyjä tietoja. Tilastoilal on merkitystä Suomen Partiolaisten eri lähteistä saamille avustuksille. 

Mikäli päätösmerkkien kirjaaminen Kompassiin ei vielä onnistu, ikäkausiosastonjohtajat voivat kirjata tänä vuonna jaetut ikäkausien päätösmerkit GDrivellä olevaan toimintakertomuksen työversioon, josta lippukunnan ohjelmajohtaja poimii ne sitten, kun hän käy läpi SP:n toimittamaa tilastojentarkistuskorttia.

SP tarjoaa toisinaan Kompassin käyttökoulutusta etänä. Niittykärpissä voit kysyä Kompassi-tukea pestijohtaja Marilta.

Ohjeita Kompassin käyttöön

Kompassin UKK (usein kysytyt kysymykset vastauksineen)

Miten Kompassia kehitetään?

Kompassi julkaistiin huhtikuussa 2021 ja sitä kehitetään jatkuvasti edelleen. SP kehittää Kompassi-sovellusta Kasvatusvaliokunnan ohjauksella sille vuosittain varatulla budjetilla. Varsinaisesta kehitystyöstä ja ylläpidosta vastaa kilpailutuksella valittu ohjelmistokehitykseen erikoistunut yritys.

Toivomme ohjelmiston kehitysputkessa olevien lippukuntatasoisten oikeuksien tulevan pian saataville.

Tiedot Kompassin kehitystyöstä, uusimmista lisätyistä ominaisuuksista ja seuraavista kehityskohteista löytyvät osoitteesta:
https://www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/digitaaliset-palvelut/partio-ohjelmasovellus-kompassi/kompassin-kehitystyo/