Avoimet pestit

Päivitetty 09.10.2023

Tällä sivulla ovat Niittykärppien avoimet vapaaehtoistyöt eli pestit. Tutustu pesteihin ja löydä omasi.  Pestejä voidaan usein muokata henkilön osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.  Samoin jos vapaaehtoistyö partiossa yleisesti ottaen kiinnostaa, mutta et löytänyt tästä mieleistä pestiä, ota yhteyttä! 

1. Tapahtumapestit

 • PJPK-johtamisharjoituksen ohjaaja. Pääset auttamaan johtamista harjoittelevaa vaeltajaa tai aikuista. pestiin sisältyy kokelaan ohjaus, tapahtumaan osallistuminen yhtenä tekijöistä ja lausunnon kirjoittaminen partiopiirille. Pestaajana Mari (mari.hurskainen@partio.fi, p. 050 480 5018) .
  Sopii PJ-peruskurssin käyneelle

2. Viikkotoiminnan ryhmänjohtajat

Viikkotoiminta on partion ydintä. Katso eri ikäkausien ryhmänjohtajapestien kuvaukset sivun lopussa.

 • Johtajapareja sampoille ja akeloille. Pesti sopii vaeltajille  ja aikuisille. Sudenpentuosastossa pestaajina Hanna Korteniemi ja Tiina saukkoriipi-Haapala. Seikkailijaosastossa Risto Pirinen ja Justus Maalo.
 • Akelan tai sampon apulainen. Sopii samoajille johtamisharjoitteluun. Pestin pituus voi vaihdella oman kiinnostuksen mukaan, yhdestä kerrasta vuoteen! Huom. johtamishrjoittelu on vähintään 6 kuukautta. Ota yhteys ikäkausiosaston johtajaan tai ohjo Kaisa Maaloon.
 • Tarpojavartioiden johtajat valitaan keväisin: kerro kiinnostuksestasi tarpojaosaston johtaja Eija Kankaalle ennen hiihtolomaa (kv 10)

4. Johtoryhmän jäsenet

Johtoryhmä kokoontuu kuukausittain. Pesti vaatii ainakin muutaman tunnin viikoittain, usein enemmänkin. Koulutusta ja tukea tarjolla!

 • Ohjelmajohtaja mahdollistaa partio-ohjelman toteutumista eri ikäkausissa.  Niittykärppien kuulumisten tunnustelu on osa pestin luonnetta.   Tässä auttaa toimintaan osallistuminen, mutta minkään ryhmän johtajana ei ohjelmajohtajan tarvitse ahertaa.Ohjelmajohtaja  osallistuu toimintasuunitelman tekemiseen yhdessä johtoryhmän kanssa ja toimintakalenterin tekemiseen yhdessä osastonjohtajien kanssa.  Hän huomioi toiminnassa  sekä partion  että kristillisten arvojen  toteutumisen. Pyrkimys on porukalla osallistua lippukunnan, alueen, piirin, keskusjärjestön ja seurakunnan tapahtumiin. Yhteistyötä ohjelmajohtaja tekee ikäkausiosaston johtajien, seurakunnan partio-ohjaajan ja esimerkiksi Pönkän alueen johtokolmikon ja lähilippukuntien kanssa. Tukenaan hänellä on johtokolmikko. Pestaaja on lippukunnanjohtaja.

  Niittykärppien ohjelmajohtajan on oltava vähintään 23-vuotias partiojohtajaperuskoulutuksen käynyt lippukunnan jäsen.

  Pesti alkaa 1.1.2024. Ohjelmajohtaja valitaan lippiksellä (lippukuntaneuvostossa) 16.10.23, jonka jälkeen entinen ohjo Kaisa perehdyttää loppuvuoden ajan.

 • Lippukunnanjohtaja pitää lippukunnan pyörät pyörimässä. Lippukunnanjohtaja on vastuussa lippukunnan toiminnasta ja sen johtamisesta. Lippukunnanjohtajan tehtävänä on johtaa lippukunnan toimintaa lippukunnan johtoryhmän ja kokousten päätösten mukaisesti. Lippukunnanjohtaja johtaa lippukunnan toiminnan suunnittelua ja –arviointia ja kehittää lippukunnan toimintatapoja yhdessä johtoryhmän sekä johtajiston kanssa. Muita tehtäviä lippukunnanjohtajalla on vastata toiminnan turvallisuudesta, olla yhteydessä yhteistyötahoihin yhdessä lippukunnan varajohtajan kanssa ja huolehtia taloudesta.

Lippukunnanjohtajalta vaaditaan partiojohtajan peruskoulutus, turvallisesti yhdessä -verkkokoulutus ja toivotaan lippukunnanjohtajankoulutusta tai vastaavaa.

Lippukunnanjohtaja saa tukea johtokolmikolta ja johtoryhmältä, entiseltä lippukunnanjohtajalta ja alueen lippukuntavalmentajalta.

Pesti alkaa 1.1.2024. Lippukunnanjohtaja valitaan lippiksellä (lippukuntaneuvostossa) 16.10.23, jonka jälkeen entinen LPKJ Jukkis perehdyttää loppuvuoden ajan.

4. Muut pestit

 •  jäsenrekisterinhoitajan työpari. Hannu “Hande” Luukinen on hoitanut jäsenrekisteri Kuksaa ansiokkaasti jo yli 8 vuotta. Hänen pestiparinaan pääset sukeltaman syvälle Kuksan, tilastoinnin ja analysoinnin syövereihin.
  Pestaaja: pestijohtaja Mari Hurskainen @
 • Lippukuntalehti Kuksan toimittajat ja päätoimittaja
  Lippukuntalehti Kuksa ilahduttaa lukijoitaan kolme kertaa vuodessa – tai ilahduttaisi, jos sillä olisi toimitus. Päätoimittaja varmistaa lehden linjan ja että sovittu julkaisuaikataulu pitää nakittelemalla juttuaiheita toimitukselle ja muulle lippukunnalle. Päätoimitus voi myös päättää tehdä lehteä jotenkin muutoin kuin perinteisenä lehtenä.  Kuksan toimittajat koostavat juttuaihioista ne terävimmät ja timanttisimmat sisällöt Kuksaan – toimitus luo tyylin yhdessä!
  Aikatarve: 2-3 tuntia/vko noin kuukausi ennen (lehden) julkaisua. Aikatarpeeseen voi itse vaikuttaa. Suositellaan juttujen metsästämistä lippukunnan tapahtumissa.
  Kenelle: Samoajille tai vanhemmille, jotka haluavat luoda sisältöjä ja vaikuttaa. Aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita.
  Pestin kesto:  1-2 vuotta, myös muusta ajasta pesteissä voidaan sopia
  Pestin aloitus:   pikimmiten
  Pestaaja: Viestintäjohtaja Petteri Keskikuru @

 

Lippukunnan ulkopuolinen partiotoiminta

Lippukunnan lisäksi partiossa voi toimia vapaaehtoisena myös piireissä tai  keskusjärjestön eli Suomen partiolaisten pesteissä.

* Pohjanmaan partiolaisten eli piirin pestit löytyvät täältä: http://www.pohjanmaa.partio.fi/avoimet-pestit

* Keskusjärjestön pestit täältä: https://www.partio.fi/tule-mukaan/avoimet-pestit

 


Pestien kuvauksia

Akela, 1.-3. luokkalaisten sudenpentujen ryhmänjohtaja

Tässä tehtävässä pääset osaksi iloista lapsilaumaa, joiden touhuista ei intoa puutu! Sudenpennut opettelevat partiomaista toimintaa: tutustuvat uusiin partioystäviin, harjoittelevat leikkien ja pienten tehtävien kautta sekä yhdessä toimimista ja muita uusia partiotaitoja.  Akelasta muodostuu usein merkittävä aikuinen sudenpennun elämään: voi olla, että sudenpentu on laumansa mukana ensimmäistä kertaa leirillä tai yöretkellä ja kaipaa sekä tukea, tsemppiä, rohkaisua että joskus rajojen asettamista sekä myös kiitosta reippaasta toiminnasta. . Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta mutta siitä on toki etua. Sudenpentuohjelmasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.partio-ohjelma.fi  Lippukunnassamme suositaan parijohtajuutta, eli tavoite on, että jokaisella säännöllisesti kokoontuvalla ryhmällä on vähintään kaksi johtajaa jotka jakavat vastuun.

Tarjoamme akelan pesteihin koulutusta. Saat perehdytyksen lippukunnan toimintaan ja voit osallistua 2 tunnin mittaisen Tervetuloa partioon -iltaan, joka perehdyttää partioon harrastuksena ja vapaaehtoistyönä. Halutessasi voit osallistua viikonlopun mittaiselle akelakurssille, joka perehdyttää sinut 7-9-vuotiaiden sudenpentujen ohjaamiseen ja kasvattamiseen. Vertaistukea ja vinkkejä sinulle antaa sudenpentuosaston 15 aikuista akelaa.

Aikatarve:  2-3 tuntia/vko kokemuksesta riippuen. Tämän lisäksi järjestämme retkiä, leirejä sekä käymme erilaisissa partiotapahtumissa. Näihin menee suunnittelukokousten lisäksi aikaa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle:                 vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita 

Pestin kesto:        2-3 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voidaan sopia

Pestin aloitus:      pikimmiten

Pestaaja:               Sudenpentuosaston johtajat eli ikäkausivastaavat Hanna Korteniemi @ ja Tiina Saukkoriipi-Haapala @

 

Sampo, 4.-6. luokkalaisten seikkailijoiden ryhmänjohtaja

Seikkailijoiden toiminta on nimensäkin mukaisesti iloista seikkailua, aktiivista uusien asioiden kokeilua höystettynä sopivalla hyppysellisellä jännitystä. Pääset tarjoamaan nuorille elämyksiä, sekä seuraamaan ja tukemaan heidän kasvuaan yhdessä mukavan ja aktiivisen johtajaporukan kanssa. Vartioiden kokoukset pidetään iltaisin viikottain Kotikololla. Tehtävä ei vaadi aikaisempaa partiokokemusta: tarjoamme pestiin koulutusta.. Lippukunnassamme suositaan parijohtajuutta, eli tavoite on että jokaisella säännöllisesti kokoontuvalla ryhmällä on vähintään kaksi johtajaa jotka jakavat vastuun. Seikkailijaohjelmasta löytyy lisätietoa osoitteesta www.partio-ohjelma.fi

Aikatarve: 2-3 tuntia/vko kokemuksesta riippuen. Viikkotoiminnan lisäksi järjestämme retkiä, leirejä sekä käymme erilaisissa partiotapahtumissa n. 2-3 viikonloppua/kausi.

Kenelle:                vaeltajalle tai aikuiselle, aikaisempaa partiokokemusta ei tarvita

Pestin kesto:       2-3 vuotta, myös lyhyemmästä pestistä voi sopia

Pestin aloitus:    pikimmiten

Pestaaja:              Seikkailijaosaston johtaja Risto Pirinen @

——————————————————