Niittykärpät finnjamboree Kajolla

 

 

Kajo siintää jo horisontissa!

Viimeksi päivitetty 8.2.22

Niittykärppien leirilippukunnassa on 103 jäsentä! Ker-ker-kertakaikkiaan,
viimesen päälle timangi  – LNK!

Kajo on jo  8. Suomen Partiolaisten järjestämä suurleiri eli finnjamboree, joka kerää tuhansia partiolaisia Evon metsiin niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Poikkeuksellisten partiokesien jälkeen on mahtavaa päästä taas keskelle leirielämää, partioystäviä ja unohtumattomia yhteisiä elämyksiä. Kajon telttakaupunki kohoaa Evon leirialueelle lähelle Hämeenlinnaa 15.–23.7.2022. Tutustu etäinfon materiaaliin: LNK_kajoinfo1_tammi10_22

Suurin osa leiriläisten ilmoittautumisen ja leirille valmistautumisen kannalta olennaisista asioista löytyy nettisivuilta www.kajo22.fi. Tälle sivulle kootaan paitsi tiivistelmä suuresta saatavilla olevasta tietomäärästä, myös erityisesti Niittykärppien leirilippukuntaa koskevia tietoja. Aiheet ovat aakkosjärjestyksessä. Mikäli jotain puuttuu, voit olla yhteydessä leirilippukunnanjohtaja Jaakko Korteniemeen, p. 050 540 5060.

Alaleiri ja leirilippukunta?

Kajolla on n. 13 000 osallistujaa. He majoittuvat 6  alaleirissä, joiden leirihuivien värejä kuvaillaan alla: 
✨Tuike on musta kuin yötaivas, jolta pilvettömän taivaan tähdet tuikuttavat maahan
✨Loiste hohtaa hehkuvan keltaisena kuin kesäinen aurinko
✨Fotonin valohiukkaset heijastavat lämmintä violettia. (Fotonin sisälle sijoittuu perheleiri Hiukkanen)
✨Halon tummansininen on pala yötaivasta, jota vasten kirkas kuun halo erottuu
✨Hehku on lämpöinen kuin kesän pilvetön vaaleansininen taivas
✨Säde kurkottelee utuisenharmaita valonsäikeitään kuin aurinko havupuiden välistä Evon sammalille

Kunkin alaleirin sisällä on leirilippukuntia. Niittykärppien leirilippukunnan nimi on Pökkelö.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen Kajolle oli auki 1. joulukuuta – 2. helmikuuta. Leirimaksussa ei ole ns. early bird-porrastusta. Jokainen huoltaja ilmoitti alle 18-vuotiaat huollettavansa Kuksa-jäsenrekisterin kautta. Yli 18-vuotiaat ilmoittautuvat oman PartioID:nsä avulla. Selkeät ohjeet ilmoittautumiseen löytyvät Kajon nettisivuilta. Tietoja voi muokata ilmoittautumisajan päättymiseen saakka.

Ilmoittautumismaksut

 • Kajon leirimaksu (tarpojat, samoajat, vaeltajat, aikuiset) 250
 • Vuonna 2017 ja sen jälkeen syntyneet, huoltajan mukana leirillä olevat osallistujat, jotka eivät osallistu ikäkausiohjelmaan 165 €
 • 2018 syntyneet ja sitä nuoremmat, huoltajansa mukana leirillä olevat eivät maksa leirimaksua
 • Rakennus- ja purkuleiripäivät 0 €
 • Kansainvälisten osallistujien osallistumismaksu 320 €
 • Yksittäinen leiripäivä 35 €
 • Vierailupäivän lippujen hinnoista & hankintatavoista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Kulkeminen leirille

Suomen Partiolaisten suurleirialueelle Hämeenlinnan Evolle mennään ja sieltä palataan busseilla. Järjestäjäorganisaatio ilmoittaa Niittykärppien leirilippukunnalle tarkan aikavälin, jolloin bussimme saavat olla leirialueella. Bussi lähtee myöhemmin ilmoitettavaan aikaan Kotikolon pihalta Limingasta.

Leirilippukunta

Niittykärpät asuvat samassa leirilippukunnassa. Leirilippukunnanjohtaja on Jaakko Korteniemi, pestijohtaja Mari Hurskainen ja ohjelmajohtajapari Taina Parkkinen & Katja Forsström.

Taina (p. 050 438 4245) vastaa erityisesti tarpojista ja vanhempiensa mukana leirille osallistuvista 2010 ja myöhemmin syntyneistä, Katja (p. 050 331 5035) samoajista ja Mari (p. 050 480 5018) vaeltajista.

Ennen leiriä järjestetään muutama koko leirilippukunnan yhteinen valmistautumis- ja tutustumistilaisuus. Lisäksi leirivartioiden luotsit kutsuvat tarpojia, samoajia ja vaeltajia ennakkotapaamisiin. Odotamme tästä lisäinformaatiota leiriorganisaatiolta.

Leiriläisten ikäkaudet

Finnjamboree Kajon pääasiallista kohderyhmää ovat tarpojat, samoajat ja vaeltajat. Niittykärppien leirilippukuntaan kutsutaan mukaan viimeistään vuonna 2009 syntyneitä partiolaisia.

 • Tällä hetkellä 3. vuoden seikkailijajoukkueissa olevat kuudesluokkalaiset ovat leirillä jo tarpojia
 • tällä hetkellä 2. vuoden tarpojavartioissa olevat, vuonna 2007 syntyneet ovat leirillä  samoajia.
 • 3. vuoden samoajaryhmissä olevat, vuoden 2022 aikana 18 vuotta täyttävät voivat valita, haluavatko osallistua leirille samoajina vai vaeltajina. Odotamme tästä lisäinformaatiota leiriorganisaatiolta.
 • Niiden 2010 tai myöhemmin syntyneiden leirille osallistuvien Niittykärppien vanhemmat, joista ainakin toinen on leirillä pestissä, voivat valita, osallistuuko v. 2010 syntynyt partiolainen tarpojana vai “alaikäisenä”. Toivomme tälle ryhmälle mukavampaa nimitystä Kajon suunnitelmien edetessä!

Leirimaksuavustukset/stipendit

Ilmoittautumisen yhteydessä voi hakea taloudellisin ja sosiaalisin perustein stipendejä, joita maksetaan mm. Suomen Partiolaisten ja  partiopiirien keräämistä varoista. Jos haet stipendiä, sinun ei tarvitse vielä maksaa leirimaksua ja jos et saa stipendiä, ilmoittautumisen voi perua.

Ilmoitathan myös Limingan seurakunnan diakoni Piia Pengerkoskelle, jos haet stipendiä. Limingan seurakunta ja lippukunta saattavat voida tukea niitä, jotka eivät Kajon stipendejä saa.

Luotsi

Luotsit ovat partioaikuisia, jotka varmistavat, että nuorilla on kaikin puolin hyvä leirikokemus. Niittykärppien tarpojaluotseja Kajolla ovat Mikko Paakkolanvaara, Eija Kangas ja Mikko Kangas. Samoajien leirivartiot muodostetaan alaleiritasolla. Myös Niittykäppä-aikusia tulee toimimaan samoajaluotseina.

Majoituskalusto

Kevään 2022 aikana kartoitetaan telttojen tarve ja sovitaan telttakunnat = samassa teltassa nukkuvat.

Metsässäkin peseydytään eli hygienia Kajolla

Muonitus

Kajolla tarjotaan ravitsevaa ruokaa 4 kertaa päivässä. Erikoisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat huomioidaan niin muonituksne suunnittelussa, toteutuksessa kuin tarjoilussakin. Kajolla on tarjolla sekä liha- että kasvisruokaa.

Partioon tutustujat (ei-vielä-partiolaiset, EVP) leirillä

Leirille voi osallistua, vaikkei olisikaan vielä partion jäsen. Vakuutukset ovat voimassa myös partioon tutustujilla. Kaikilla partion jäsenillä, jotka osallistuvat myös viikkotoimintaan, tulee olla Suomen Partiolaisten jäsenmaksu maksettuna.

Aikuisten, jotka ovat leirillä erityisosaamista vaativissa pesteissä (esim. lääkintä) tai avustavissa tehtävissä (esim. muonitus, pienten lasten hoito) ei välttämättä tarvitse olla jäseniä. Kaikissa kohderyhmän kanssa tekemisissä olevissa pesteissä aikuisten tulee olla partion jäseniä ja heillä tulee olla voimassa oleva Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutuksen suoritus.

Sama toisin kirjoitetuna: “Jos EVP päättää hakeutua johonkin muuhunkin leiripestiin, ei hän enää leirille osallistuessaan ole partioon tutustuja, vaan hänen pitää olla jäsenmaksunsa maksanut partiolainen. EVP voi siis Kajolla hakeutua mihin hyvänsä pestiin, jonka osaamistarpeisiin ei ole kirjattu aiempaa partiokokemusta. Samalla EVP:stä  tuleekin jo partiolainen.”

Perheet Kajolla

Perheet, joilla on mukana nuorempia kuin tarpojaikäisiä, asuvat pääsääntöisesti Niittykärppien leirilippukunnassa kuten muutkin Niittykärpät. Hyvin pienten lasten kanssa leireilevien tai erityistehtävissä olevien voi olla myös mahdollista asua perhekylässä tms. Kaikilla leirille osallistuvilla aikuisilla tulee olla pesti, tai heidän tulee vapauttaa ainakin yksi aikuinen pestiin huolehtimalla 2-7 lapsesta. Odotamme tästä lisäinformaatiota kevään 2022 aikana.

Pesti

Pesti on tehtävä leirillä (osaa pesteistä tehdään myös  ennen leiriä ja sen jälkeen). Aikuiset ovat pestissä koko ajan, vaeltajat 75% leiriajasta ja samoajat 25%. Ilmoittautumisen jälkeen kaikille samoajille, vaeltajille ja aikuisille lähetetään verkkokysely, jossa kysytään jo sovitusta pestistä tai vaihtoehtoisesti pestitoiveita. Kysely ei lähde saman tien, vaan niitä lähetetään muutaman kerran ilmoittautumisaikana.

Samoajat ja vaeltajat jaetaan ikäkausiohjelmaa ja pestejä varten pestivartioihin, joita luotsaa alaleirin nimittämä luotsi. Suuri osa leiristä vietetään kuitenkin Niittykärppien leirilippukunnan kanssa.

Päivän hyvä työ Kajolla

Päiväleirille tai osaksi leiriä osallistuvien edellytetään tekevän pestiä tai ”päivän hyvä työ” eli pieni palvelutehtävä (esim. ruuan jako). Leirin työvoimatoimisto aukeaa jo keväällä, joten pikkupestin voi etsiä hyvissä ajoin ennen Kajolle tuloa tai kysellä vasta leirille saapuessaan, missä tarvittaisiin käsiparia. 

Saavutettavuus

Kajo on tarkoitettu kaikille kohderyhmäikäisille partiolaisille. Osallistumisen esteitä poistetaan ja madalletaan oikein urakalla niin fyysisen esteettömyyden, leirimaksustipendien, erikoisruokavalioiden huomioimisen kuin erikielisten käännöstenkin avulla. Myös selkokieltä ja kuvakielisyyttä hyödynnetään leiriohjelmassa jossakin määrin. Leirin suunnittelussa otetaan huomioon kaikki partion Helppo tulla -tunnuksen osa-alueet mahdollisuuksien mukaan.

Mikäli osallistujalla on erityisiä tarpeita, huoltaja voi turvallisin mielin kirjata ne ilmoittautumislomakkeelle. Henkilökohtaisia tietoja käsittelevät vain sellaiset henkilöt, joille ne pestin mukaan kuuluvat.  

Vierailupäivä

Kajon vierailupäivä on tiistaina 19.7.22. Vierailupäivään osalllistuminen on maksullista. Liput tulevat myyntiin keväällä 2022. Niistä tiedotetaan leiriläisten huoltajia ja muita kiinnostuneita erikseen.