Suomen Partiolaisten Pohjantähti -solki Anskulle!

Suomen Partiolaisten jäsenkokouksessa 14.11.2020 on luovutettu historian ensimmäiset Pohjantähti -soljet. Limingan Niittykärppien partiojohtaja Ansku Lithovius oli yksi saajista.

 

Hyvä partioystävämme Anna-Riikka “Ansku” Lithovius,

 

Olet Limingan Niittykärppä kiireestä kantapäähän. Olet yli 30 vuoden ajan toiminut ansiokkaasti niin lippukunta-, piiri- kuin keskusjärjestötasollakin, mutta erityisesti olet antanut aikaasi paikallistasolla omassa lippukunnassasi, jonka toiminnassa olet ollut aktiivisesti mukana ryhmänjohtajana, kisa- ja projektitoiminnassa ja viimeksi ohjelmajohtajana.

Partioystäväsi kuvaavat sinua pyyteettömäksi luottohenkilöksi, joka on valmis auttamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Vanha partioihanne ”Auttaa ja palvella” ja nykyinen partioihanne ”Tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen” ovat keskeisiä ohjenuoria toiminnallesi. Tyylisi on ystävällinen, lämmin ja jämpti, ja sinulla riittää rohkeutta tarvittaessa kyseenalaistaa vanhentuneet toimintamallit ja kehittää niitä paremmaksi. Olet ollut koko partiourasi ajan ehdottoman oikeudenmukainen vaatien sitä itseltäsi ensin, mitä vaadit toisilta. Kasvatat partiolaisia reiluiksi ja reippaiksi toisiaan kohtaan. 

Ansku, sinä olet viimeisen päälle eräpartiolainen ja haluat että johtamasi partiotoiminta tapahtuu luonnossa. Olet ollut aktiivisesti järjestämässä suunnistusta ja pt-kisakokemuksia Niittykärppien eri-ikäisille ryhmille leireillä ja kokouksissa. Olet myös kiertänyt saman Peto-kisavartion kanssa pt-kisoja jo vuosikymmeniä, upealla menestyksellä.

Sinulle on ollut tärkeää luoda yhteenkuuluvuutta kaiken ikäisissä Niittykärpissä. Poikkeuksellisen vahva sitoutumisesi lippukuntamme toimintaan on hitsannut liminkalaisia yhteen ja ollut meille esimerkkinä siitä, mitä partiotunnus ”Ole valmis” todella tarkoittaa. Sinä et valikoi tekemisiäsi, vaan olet valmis palvelemaan tehtävässä kuin tehtävässä ja hyvällä mielellä.

Olet saanut historian ensimmäisten saajien joukossa partiolaisten uuden aatemerkin, Pohjantähti-soljen, ja me olemme siitä erittäin ylpeitä. 

Limingan Niittykärpät onnittelevat Anskua!

********************************************************************************************

Pohjantähti-solki on Partiolaisten uusin ansiomerkki, joka on perustettu täydentämään aate-ansiomerkkien ketjua Mannerheim-solkien ja hopeaeläinten (eli Hopeajoutsenten ja -susien) väliin.

Merkki voidaan myöntää aikuiselle partiojohtajalle, joka on sisäistänyt partion arvopohjan ja elää sen mukaan. Hän on aatteellisesti vahva henkilö, joka toimii esimerkkinä muille partion arvojen toteuttamisesta. Hän on saanut toiminnallaan aikaan toisissa ihmisissä kasvua ja sitoutumista partiotoimintaan. Saaja sitoutuu partion arvoihin ja toimii ansiokkaasti sekä innostuneesti partiojohtajatehtävissä. Partion arvot näkyvät toiminnassa partiossa sekä muussa elämässä.

Pohjantähti-solki on suunniteltu nykyaikaisin yhteistyömenetelmin vapaaehtoistyönä. Pääsuunnittelija on Sami “Masi” Kukkonen.

 

Solki muodostuu kolmesta osasta:

Ylhäältä avoin sydämen muotoa muistuttava havukehä kertoo saajan olevan partiojohtaja.

Merkissä on kolme heraldista ruusua, jotka liittävät soljen olemassa olevaan aatesolkien ketjuun. Kolme ruusua kuvaavat lupausta, tunnusta ja ihanteita.

Pääaiheena soljessa on Pohjantähti, joka johtaa ajatukset aatteen kasvuun sekä esimerkillisyyteen kohti vahvempaa aatetta. Aatteellinen suunta on ylös pohjoiseen, kohti syvällisempää partioaatteen sisäistämistä.